Blog indlæg

Hvor meget kan jeg låne til et hus?

Hvor meget kan man låne til hus? Det har du muligvis spurgt dig selv om, fordi du drømmer om at blive husejer for første gang. Her kan du få indblik og viden om, hvordan du finder frem til det beløb, du kan låne til et huskøb, hvordan man beregner et huslån, og hvordan du finder et lån med lav rente. Mange drømmer om at blive boligejere og få hus med egen have. Men det er de færreste, som formår at spare op og købe et hus kontant, fordi det simpelthen er for dyrt. Nogle kan være heldige at have fået en arv, som gør dem i stand til at købe hus kontant eller næsten kontant, men de fleste kommende boligejere skal ud og låne penge til huskøb. Hvad koster det at låne til hus? Det kommer an på, hvad huset koster, og hvor stor en opsparing, du selv har. Som udgangspunkt skal man selv kunne lægge minimum 5 % af husets værdi i udbetaling. Det betyder, at hvis huset koster 3 millioner kroner, så skal du lægge 150.000 kr. selv i udbetaling. Derudover kan du optage et boliglån i et realkreditinstitut, som udgør op til maksimum 80 % af husets værdi. Resten af beløbet kan du optage som almindeligt banklån.

Hvor stort et beløb kan du låne?

Før du går på boligjagt er det en meget god idé at have regnet på, hvor meget du har råd til at låne. Hos realkreditinstitutterne kan man vælge mellem forskellige typer lån, og på deres hjemmesider finder man en beregningsfunktion, hvor man kan indtaste forskellige lånebeløb. Søg på beregn huslån online, og så vil du blive ledt hen til én af disse låneberegnere. Ellers kan du klikke direkte ind på et bestemt realkreditinsituts side og finde den. Du kan vælge, om lånet skal være med fast eller variabel rente. I de senere år har renten på boliglån været meget lav, hvilket taler for, at vælge et boliglån med variabel rente, men hvis du gerne vil sove ekstra trygt om natten, kan du vælge et fast forrentet lån, hvor renten låses fast i en bestemt periode. Du kan også vælge, om lånet skal være med eller uden 10 års afdragsfrihed. Flere realkreditinstitutter er også begyndt at tilbyde lån med 30 års afdragsfrihed til kunder, som har en solid økonomi. Fordelen ved at vælge afdragsfrihed er, at man især som ung familie med små børn har mange udgifter og sandsynligvis andre lån, man gerne vil afdrage på. I så fald kan det være en fordel at vælge 10 års afdragsfrihed på boliglånet og vente med at afdrage til senere. Der vil blive foretaget en kreditvurdering, når du skal låne penge til huskøb, og for dig vil det være en fordel at blive forhåndsgodkendt af realkreditinstituttet og banken, for så ved du præcis, hvor meget du har råd til at købe for, og du kan slå til, så snart drømmeboligen viser sig.

Hvordan beregner du et banklån?

Som allerede nævnt skal en del af huskøbet finansieres med et banklån. Banken vil også kreditvurdere dig, og den proces kan godt tage noget tid. Så det kan anbefales, at du venter med at gå på boligjagt, til banken har godkendt, at du kan låne penge til huskøb. Ellers risikerer du, at du finder din drømmebolig, men at en anden køber ender med at snuppe den, fordi du

først skal en tur i banken og det trækker ud med at blive godkendt til huskøb. Et banklån er noget dyrere end en realkreditlån, og hvis du gerne vil vide på forhånd, hvad det cirka kommer til at koste i alt, så kan du anvende låneberegneren på din banks hjemmeside. Eller søg på banklån bolig, og så kommer der muligheder frem på andre bankers hjemmesider. Her kan du sidde i ro og mag hjemme foran computeren og få hjælp af låneberegneren til at finde ud af, hvad det vil koste dig. Du bør også danne dig et overblik over din økonomi og lave en budget med indtægter og udgifter, så du kan se, om du har råd til at afdrage på den månedlige ydelse, som et banklån koster. Ved at foretage beregninger på forhånd er du også bedre klædt på til samtalen med din bankrådigver, fordi du har en viden om, hvad banklånet vil koste både i din egen bank og i andre tilsvarende banker.

Lån til den laveste rente

Det står dig frit for at vælge det realkreditinsitut, som kan tilbyde lån med den billigste rente. Det samme gælder med banklånet. Mange vælger at optage et banklån i den bank, de allerede er tilknyttet med lønkonto osv., men der er i princippet ikke noget galt i at forhøre sig andre steder om, hvorvidt man kan få et banklån, som er billigere end i ens „egen” bank. Du kan med fordel indhente tilbud hos flere forskellige realkreditinstitutter og banker i forbindelse med huskøb, og så kan du vælge det, som er billigst og mest favorabelt for dig. Lav rente lån er det bedste for dig, fordi huskøb er en stor økonomisk investering, og der er ingen grund til at betale mere i rente end højst nødvendigt. Hvis du fx får tilbudt et billigere banklån i en anden bank, end den bank du normalt benytter, så kan du forelægge det for din bankrådgiver og spørge, om han/hun vil komme med et endnu billigere tilbud. På den måde kan du selv være med til at presse prisen og renten ned på dit banklån, og har du en fornuftig økonomi, så kan du sagtens tillade dig at prutte lidt om prisen. Det handler om at finde de bedste tilbud på boliglån og banlån i forbindelse med huskøb. Der er helt sikkert penge at spare, når man indhenter forskellige lånetilbud, før man beslutter sig for, hvilket lån man ønsker at tage i forbindelse med huskøb. Ved at beregne lån og indhente tilbud på forhånd online, er man også bedre klædt på til et fysisk møde i banken og hos realkreditinstituttet.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner