Blog indlæg

Ved du nok om fastforrentede lån?

Er du i gang med at finde det bedste lån og tjekker dine muligheder – eller har du måske allerede denne låntype, men er usikker på præcis, hvad der gør sig gældende? I denne korte blog giver vi dig et overblik over alt det, du bør vide. Når du kender til de overordnede fakta om hver af disse låntyper, så er du bedre rustet i jagten på dit optimale lån!

Hvis du i stedet allerede har foretaget denne type lån og i stedet er mere interesseret i, hvordan du kan få hurtig og smertefri afbetaling af dit lån, så har vi også lidt til dig her. Efter gennemgangen af, hvad de forskellige lån betyder, går vi videre til, hvad indfrielse af lån betyder, og hvilke muligheder du har.

Hvad er forskellen?

Når det kommer til fastforrentede lån, så er der et hav af forskellige typer derude. Derfor skal du være utroligt opmærksom på flere faktorer såsom fastforrentet lån kurs såvel som fasforrentet lån rente, inden du bare kaster dig ud i at tage den første og bedste mulighed, der passerer forbi.

En af de første typer, som du skal lægge godt mærke til er fastforrentet obligationslån. Denne type lån er i princippet en form for realkreditlån, som kører med en fast rente i hele lånets levetid, indtil det er tilbagebetalt. Når du kender den faste rente, så giver det dig en form for sikkerhed, da du bedre kan forudse dine omkostninger.

At obligationsrenten er kendt i hele lånets livetid er en fordel, som man ikke skal se små på – for det er nemlig ligegyldigt, om det er et 10, 20 eller 30 årigt fastforrentet lån, da du ville kunne holde ro i maven. Andre fordele er mulighed for afdragsfrihed fra et sted i mellem 1 til 10 år, hvilken kan være med til at give låneren noget mere fleksibilitet og frihed, hvis der skulle brug for det hen ad vejen.

Der er dog også muligheder for at vinde lidt ved denne type lån: Du kan få en fordel ved at omlægge dit realkreditlån på de helt rigtige tidspunkter, som renten stiger eller falder. At værdien af din gæld ændrer sig i takt med rentens udsving betyder nemlig, at du kan omlægge lånet til et lån med en lavere rente ved et rentefald, hvilket vil resulterer en stigning i restgæld, men en lavere månedlig ydelse. Ved en rentestigning vil du også kunne omlægge (også kendt som konvertere) dit lån til et nyt realkreditlån, der nu i stedet ville have en højere rente. Fordelen ved en højere rente er, at din restgæld falder.

Ligesom med alle andre ting, så er der ikke kun fordele, men også potentielle ulemper, der afhænger af dig og dine specifikke behov. En af ulemperne kunne bl.a. være, at den afdragsfrie periode skal fastlægges, når lånet udfærdiges, og der er faktisk ikke mulighed for at ændre denne periode uden omlægning af hele realkreditlånet. En anden ulempe er også kursskæring ved udbetaling af lånet. Men ligegyldigt hvad, så er det bedst, hvis du sætter dig ned og overvejer præcist, hvad du skal bruge lånet til. Når du kender dit lånebehov bedre, har du også bedre mulighed for at finde den lånetype, der passer allerbedst til lige netop det.

En anden type er et fastforrentet andelsboliglån. Hvis du vil finde det bedste fastforrentede andelsboliglån derude, så er det vigtigt, at du undersøger sagen nøje. Traditionelt har man ikke haft denne type lån før, da det ellers før i tiden ville have en variable rente. Nu er dette dog gået hen og blevet en mere og mere populært lånemodel, så både Danske Bank og mange andre er med på bølgen.

Med et variabelt andelsboliglån kunne den månedlige ydelse altså enten stige eller falde i lånets løbetid i modsætning til den fastforrentede type, hvor fordelen er, at du kender den faste ydelse for hver eneste måned. Mange mener dog, at den sidste type er relativt dyrere, da der pålægges ekstra tillæg, på grund af den risiko banken påtager sig, og den relative sikkerhed, som du opnår. Nøjagtigt ligesom med realkreditlånet, så bliver renten fastlagt mellem 10 og 30 år, så du nogenlunde ender op med et 20 årigt fastforrentet lån.

Afbetaling af dit lån

En indfrielse af fastforrentet lån (eller andre låntyper!) betyder i princippet bare en tilbagebetaling af det lån, som du har underskrevet. Hvis du vælger ikke at pille ved lånets periode, men i stedet bare indbetaler afdragene til tiden, så kaldes dette for en ”ordinær indfrielse”. Ordinær, fordi lånets udløb er på den dato, der i forvejen er aftalt med banken eller en anden form for låneinstitut.

Hvis man derimod er i stand til at kunne indfri eller indbetale sit lån, før den aftalte låneperiode slutter, så kaldes det derimod en ”ekstraordinær indfrielse”. Denne form for ekstraordinær indfrielse kan selvfølgelig også finde sted af flere grunde. Den første grund kan være, at du har fået flere penge mellem hænderne via en lønforhøjelse, eller hvis du måske har lagt cigaretterne, snacksene eller noget andet på hylden, hvilket giver dig lidt ekstra plads i budgettet hver måned. Det er selvfølgelig vigtigt her at huske, at jo hurtigere du kommer af med dit lån, jo flere penge sparer du.

Nogle gange kan en ekstraordinær indfrielse af lånet også ske via omlægning, så levere rente opnås. Hvis du har flere lån spredt over flere steder, så kan et såkaldt ”samlelån” også være en måde at få en ekstraordinær indfrielse. Når du samler dit lån ét enkelt sted som fx en bank, låneinstitut eller endda vælg din sms lån hurtig betaling, så kan du udbetale dine lån hos de andre og ofte opnå lavere rente. Ved en lavere rente opnår du altså en bedre løsning.

Ligegyldigt, om du er på udkig efter det ideelle fastforrentede lån, eller om hvordan du kan indfri det, så håber vi, at denne blog har været med til at give dig nyttige oplysninger og gode råd, som du kan gå videre med. Det er altid en god idé at tage et grundt kigge på din egen specifikke økonomiske situation, før du tager et valg om, hvad der er bedst for dig.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner