Blog indlæg

Flexlån – sådan bliver du klog på dem

Er du også træt af at du ikke kan snakke med omkring middagsbordet, når de alle sammen sidder og taler om forskellige lånetyper, boligfinansieringer og lignende? Kan du heller ikke kende forskel på flexlån f5 og flaskepant? Så er denne artikel til dig. Her vil vi forsøge at forklare – på almindeligt dansk – hvad et flexlån er, ligesom vi også vil komme ind på nogle af de andre forskellige lånetyper.

Så er du bedre rustet til at tale med omkring bordet – og hvem ved? Måske endda også bedre klædt på til at tage i banken.

Hvad er flexlån?

Hvis vi starter med det indlysende, så er et flexlån en form for lån, hvor renten er fleksibel. Så når vi taler om flexlån rente så kan det variere fra dag til dag. Nogen mener at flexlån er en form for gambling, mens andre mener at det kan være en måde at få et langt billigere lån. Det hele afhænger i princippet af om renten stiger eller falder. Hvis renten falder så har du ”vundet”, og hvis renten stiger – ja, så taber du. Eksempelvis kan du med et flexlån tag et lån i dag, og allerede i morgen skylde mindre end du har lånt. I princippet.

Hvis vi overordnet skal se på forskellen mellem de forskellige lånetyper, så er der to forskellige slags; de fastforrentede lån, og flexlånene. Når man spørger sig selv; hvad er flexlån, så er det som nævnt et lån hvor du aldrig rigtig kan være sikker på hvad renten er. For nogle mennesker er denne grad af usikkerhed ubehagelig, og derfor vælger de et fastforrentet lån i banken. På denne måde ved man præcis hvor mange penge man kommer til at betale i rente og omkostninger, men man kan desværre også risikere at ”gå glip af” en besparelse, hvis renten skulle gå hen og falde. Hvis man er heldig kan man faktisk opnå indfrielse af flexlån før tid – helt uden at man behøver ændre på sine afdrag – simpelthen blot ved at renten falder.

Forestil dig lige det! At du en dag vågner op, og finder ud af at du faktisk har barberet et par måneders afdrag af huset – helt uden at gøre noget. Selvfølgelig kan du også risikere at du er kommet et par måneder bagud, hvis rente på flexlån er steget hen over natten.

Som udgangspunkt er reglen, at renten falder jo bedre økonomien er. Det hænger sammen med at folk typisk bruger flere penge når økonomien er god, hvilket resulterer i øget forbrug, indtægt – og ja, du gættede rigtigt – faldende renter. Omvendt har folk en tendens til at holde lidt bedre på pengene i hårde tider, og det er også her det vil give god mening at have et fastforrentet lån, kontra et flexlån

Hele spørgsmålet går princippet på om man tror renten vil falde eller stige – hvis man tror renten stiger, så er det bedst med et fastforrentet lån, og hvis man tror renten falder, så bør man holde sig til et flexlån. Der er dog også nogle økonomiske eksperter der har påpeget, at forskellen på flexlån og faste lån reelt set er så lille, fordi man typisk taler om de to lånetyper når man taler boliglån – og disse ofte er på 20 år og mere. Og i løbet af disse 20 år, har renten en tendens til at udligne sig alligevel. Dog kan man se på nogle forskellige nøgletidspunkter i løbet af lånet – typisk ved lånets stiftelse og ved lånets tilbagebetaling, og her kan det have stor påvirkning på de overordnede renter, om man har valgt at gå med et fastforrentet eller variabelt lån.

Hvis du er i tvivl om hvilket lån der passer bedst til dig, så er det altid en god ide at tage din bankrådgiver med på sidelinjen. Han eller hun vil være i stand til at lave en samlet vurdering af din økonomi, og også hjælpe dig med at finde ud af hvor meget du rent faktisk har at ”vinde” ved at vælge den ene eller anden form for lån, og samtidig også se tilbage på din økonomi, og se om du er polstret nok til at kunne stå imod en eventuel rentestigning. På denne måde er du sikker på at du får et sæt ekstra øjne på din sag, så du er bedst muligt gearet til at træffe de rigtige valg. Det er vigtigt at huske på at det naturligvis kan være rart at slippe lidt billigere i renter hvis den falder – men at der også er en risiko for at dit lån stiger alt for meget, og hvis du ikke har råd til dette, kan det lynhurtigt vise sig at være en ekstremt dårlig investering.

Alt i alt så kan man overordnet sige, at de variable lån passer lidt bedre til dem der har overskud i økonomien til at stå imod dårlige tider. Og overordnet set, så anbefales det at man bruger ”overskuddet” når renten er lav, til at polstre sig til når de dårlige tider kommer – for det er ikke et spørgsmål om hvis, men hvornår. På denne måde kan du sikre dig at det hele i værste fald bliver udlignet. Udfordringen kommer imidlertid, hvis du ikke polstrer dig i de gode tider, for så har du ikke noget at stå imod med når de slutter.

Vi håber at denne korte artikel har været informativ, og at du nu bedre kan tale med når folk snakker om flexlån. Vi går ikke ud fra at du på nogen måde er blevet økonomisk ekspert siden du gik i gang med at læse denne artikel, og håber naturligvis at du ikke blot kaster dig ud i en masse boliglån uden at tage din bankrådgiver med til råds.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner