Blog indlæg

Fordele og ulemper ved banklån

De fleste danskere står på et eller andet tidspunkt i deres liv, i en situation, hvor det ville være ganske rart med nogle ekstra penge at gøre med. Det kan være bilen pludseligt begynder at sige nogle underlige lyde, og man frygter at den snart bryder sammen, hvis man ikke tager på værksted. Det kan være man har opdaget fugtskader i sit hjem, og tænker det ville være smart, at få gjort noget ved problemer før det har spredt sig til hele huset. Der kan være masser af uventede overraskelser som pludseligt viser sig, og som det ville være dumt ikke at håndtere hurtigst muligt. Men den slags grimme overraskelser er det sjældent gratis at gøre noget ved: så hvad gør man, hvis man ikke lige har en enorm opsparing liggende til den slags? Et banklån er selvfølgeligt den logiske tanke, men mange er bange for hele konceptet omkring banklån rente. Som unge har mange af os fået at vide af vores forældre, at vi så vidt muligt bør undgå at stifte gæld, fordi der løber renter på lånet, og vi derfor ender med at betale mere i sidste ende.

 

Det er et fint råd at give til helt unge mennesker, der ikke er særligt bekendte med deres økonomi og situation. Vi har hørt mange historier om folk der har kastet sig ud i diverse forbrugslån for at få et nyt stort fjernsyn, eller for at have det ekstra sjovt i et par weekender. I disse tilfælde kan renten selvfølgeligt ende med at være en irriterende hovedpine. Men hvis man er lidt fornuftig, og optager det billigste banklån på markedet, og bruger det til at løse et problem før det vokser sig dyrere og mere uoverskueligt, så kan det faktisk være en god forretning.

 

Hvis du eksempelvis kan ordne et problem med fugt, eller få boligen isoleret bedre før sommeren, så nyder du jo stor fordel af at få det gjort med det samme. Frugt kan let føre til svamp, og den slags kan sprede sig utroligt hurtig, og være rigtig svær at komme af med. Det kan altså nemt være billigere at tage et banklån til bolig her og nu, frem for at lade problemet vokse mens du prøver at spare penge op. Tager det dig eksempelvis 3-6 måneder at spare pengene op, ved at lægge til side hver måned, så kan sådan et problem nemt være tre eller fire gange så dyrt at slippe af med. Det er en betydeligt merpris, i forhold til blot at betale de lave renter på et godt banklån.

 

Der kan være mange forskellige grunde til at låne penge, og det kan måske være svært at vurdere, om det giver mening i lige præcis dit tilfælde. Den letteste tilgang til at forslå, om der er flere fordele end ulemper ved et banklån for dig er, at gøre dig følgende klart:

  1. Hvor mange penge har du allerede liggende i en opsparing?
  2. Hvor mange penge kan du spare op hver måned, fra din løbende indtægt?
  3. Hvor meget vokser problemet måned for måned?

 

Hvis vi siger at din bil er begyndt at sige en underlig lyd, og din ven med forstand på biler siger, at det er et tegn på den snart holder op med at køre. En mekaniker giver dig en pris på at ordne problemet, på 5000 kr. Hvis vi antager at du har brug for bilen, for at komme til og fra arbejde, så står du i en situation hvor du er nødt til at betale for en reparation på et eller andet tidspunkt. Hvis du har 5000 kr. stående på en opsparing, så er det klart, at den billigste løsning er at hæve de penge, og bruge dem på at få bilen repareret snarest muligt. Hvis du ikke har nok penge sparet op, så må du vurdere hvor meget du kan lægge til side hver måned, af din løbende indtægt. Lad os sige du kan skære lidt i budgettet, og måske finde 1000 kr. ekstra hver måned. Hvis du startede med en opsparing på 2000 kr., så vil det tage dig 3 måneder at tjene de sidste 3000 kr. hjem, så du har råd til at få bilen repareret.

 

Hvilket bringer os til det sidste spørgsmål: hvor meget vokser problemet hver måned? Hvis din bil siger underlige lyde, og det er et tegn på større problemer ude i fremtiden, så er det meget svært at spå om hvornår det går helt galt. Hvis bilen ikke holder i 3 måneder mere, så står du pludseligt i en situation, hvor du ikke kan komme til og fra arbejde. Det betyder at du enten mister din indkomst, eller er nødt til at bruge ekstra mange penge på at leje en bil, eller finde en anden form for transport, mens du sparer op til at få repareret den nu endnu mere ødelagte bil. Selv hvis bilen holder i 3 måneder, virker det ganske sandsynligt, at problemet vil vokse i den periode, og nu koste mere end 5000 kr. at få ordnet.

 

I eksemplet ovenfor, er det nemt at se, hvorfor et banklån er en bedre og billigere løsning. Du skal selvfølgeligt sørge for at finde et godt og billige lån, så det er værd at undersøge markedet. I dag kan man få banklån fast rente, hvilket gør det dejligt nemt at vurdere, hvad man ender med at betale i sidste ende. På den måde er det også langt nemmere at regne ud, om det kan betale sig at tage et lån her og nu, eller det problem man har er stabilt nok til, at man kan spare pengene op i stedet for.

 

Nu hvor du har læst om disse fordele og ulemper ved banklån, så stiller du sikkert det samme spørgsmål, som de fleste andre: hvor meget kan jeg låne i banken? Når nu det ligefrem kan betale sig at tage et lån i nogle situationer, så er det jo rart at vide, hvad loftet er for banklån. Svaret på dette spørgsmål afhænger dog af din personlige situation, hvilken bank du ønsker at optage lånet i, og hvad dit forhold er til den. Den bedste måde at få svar på spørgsmålet er derfor, at undersøge hvilke banker der tilbyder de bedste lån, og så spørge dem hvor meget de ville være villige til at låne dig.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner